fallback

Екоактивисти: Количествените улеснения на ЕЦБ допринасят за климатичния хаос

От Reclaim Finance призовават институцията незабавно да изключи от закупуването на активи корпорации, чиито практики са несъвместими с Парижкото споразумение

15:59 | 04.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател

Стимулиращите програми на Европейската централна банка (ЕЦБ) застрашават целите на региона в областта на изменението на климата, като „подхранват желанието за природен газ“, според защитници на околната среда.

Централната банка купува облигации от разработчици на проекти за изкопаеми горива, включително Royal Dutch Shell Plc, Total SE и Engie SA, казва се в изявление на базираната в Париж компания Reclaim Finance, цитирано от Bloomberg.

Това е поредният признак на напрежение между необходимостта да се помага на икономиките по време на пандемията от коронавирус и дългосрочните амбиции за справяне с глобалното затопляне. Европейските лидери заявиха, че искат възстановяването на региона от кризата да бъде "зелено".

„ЕЦБ трябва незабавно да изключи от закупуването на активи корпорации, чиито практики са несъвместими с Парижкото споразумение, като се започне от компании, които разработват нови проекти за изкопаеми горива“, заявяват от Reclaim Finance, като призовават централната банка на еврозоната да „спре да допринася за климатичния хаос“.

Говорител на централната банка посочи коментарите на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард през декември, когато тя предупреди, че оценките за въглеродния интензитет на цели икономически сектори могат да бъдат подвеждащи. Лагард каза също, че изменението на климата е спешно и голямо предизвикателство.

Критиката се отправя в момент, когато правителствата изпробват своите зелени финансови пълномощия. Германия регистрира почти рекордно търсене на дебютното си предложение на зелени облигации в сряда след подобен ход на Швеция по-рано през седмицата.

Reclaim Finance казва, че ЕЦБ избягва реформите, свързани с изменението на климата, обръщайки внимание на „прегледа на стратегията“, който може да няма ефект преди 2022 г. Чрез своята програма за количествени улеснения ЕЦБ подкрепя 11 компании, които планират да разработят 62 нови проекта за изкопаеми горива, посочва групата.

Shell, Total и Engie отказват да коментират доклада. Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бирден заяви през юли, че компанията ще „заложи на непропорционален растеж в прехода“, който включва втечнен природен газ, нефтохимикали и електроенергия. Total също планира да намали въглеродния си интензитет.

ЕЦБ обяви програма за покупки на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) и срок на действие до края на юни 2021 г. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви през юли, че централната банка притежава около 20% от зелените корпоративни облигации, отговарящи на условията за нейните програми, и „внимава за въздействието върху околната среда“ при инвестициите си в пенсионни фондове.

Английската централна банка се сблъска с подобен натиск през август - да преразгледа спасителната си програма, след като изследванията показаха, че централните банкери ефективно субсидират замърсяващите индустрии, а същевременно казват, че борбата с изменението на климата е приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
fallback